Схема клавиатуры

Так! Наші діти все частіше проводять вільний (і не вільний) час за комп’ютером… На жаль, інформацію, яку вони почерпують зі Всесвітньої мережі, віртуальні ігри, за якими минають години, дні, тижні, здаються нам, дорослим більшістю недоцільними, такими, що не додають нічого корисного… Але запобігти цьому, якщо ваша дитина вже щохвилини рветься до монітора, дуже важко. Можливо, комусь вдається зкорегувати комп’ютерні пристрасті?..

Особисто я дуже люблю пазли. До недавнього часу складала паперові картини. Підбирання окремих шматочків дає мені величезну насолоду, поступово з окремих штрихів з’являються чудові пейзажі (я люблю складати саме природу). Та після закінчення процесу збирання постають, мінімум, два питання: як склеїти цей витвір й куди його причепити? Як правило, на стіні картина, складена з пазлів, має менш привабливий вигляд й більше свідчить про працю, яку довелося вкласти в складання, ніж про цінність зображення…

Нещодавно відкрила для себе цікаві сайти в Інтернеті, на яких пазли можна складати он-лайн. На одному з них я провожу свій вільний час…

Як це стосується теми дітей та комп’ютера, запитаєте ви. Ось як: картини, які пропонують самі учасники сайту, дуже різнобічні, як за тематикою, так і за складністю. Але головним, що відрізняє цей сайт від інших, є те, що до багатьох класичних картин додається грамотне описування персонажу або відомості про автора. Таким чином дитина, склавши певну картину, має змогу дізнатися про твір, про його автора. А в процесі складання вона має змогу розглянути усі детали, замислитись, поміркувати, поставити питання. До речі, цікаво й дорослим…

Наприклад, цей портрет:

Нарышкина Софья Петровна

З опису пазла читаємо: “Софья Петровна Нарышкина (1823–1877), урождённая Ушакова, жена камергера двора.
Винтерхальтер здесь снова избрал свой любимый овальный формат. Нарышкина, изображена в эффектном повороте, акцентирующем плавную линию обнаженного плеча. Изящный жест холеных рук, смелое сочетание темно-бордовых и лимонно-желтых тонов одежды придают облику модели претенциозную элегантность. Багровая бархатная шаль, накинутая на плечи, подбита соболем. Жемчужное ожерелье перехвачено у шеи рубиновым аграфом. На пальце правой руки заметен бирюзовый перстень.”

Допитливому підростаючому поколінню буде цікавим взнати історію цієї жінки, не залишать байдужими інші роботи Франсуа Ксав’є Вінтерхальтера, які легко можна знайти в мережі…

Інші картини, якими я, збираючи, насолоджувалась.

А ось і сам сайт, де більш 35000 різноманітних пазлів, поділених на величезну кількість жанрів. Можна шукати малюнки за авторами, напрямками живопису, героями популярних фільмів, комікси, аніме… Пазли сортуються за складністю, кількістю елементів, що дає змогу навчити складати їх з найменшого віку дитини. Все це – безкоштовно!

Складайте, насолоджуйтесь, привертайте увагу своїх дітей до прекрасного!




Мама – логопед

Posted by: adminin Різне
13
Сен

Дозволю собі сміливість порекомендувати відеокурс досвідченого логопеда з багаторічним стажем – Наталії Казачук – дітям, що погано вимовляють окремі звуки або взагалі мовчать. Хоча курс російською мовою, та, можливо, у вашій родині спілкуються нею та й звуки обох мов більшість однакові.

У моєму близькому оточені є маленькі діточки, які потребують допомоги логопеда. Та, побачивши цей відеокурс, я відразу зрозуміла, що зустрічі з логопедом за часом та грошима набагато перевищать витрати цього онлайн-курсу. Я легко перекладаю слова, ми з дітьми з задоволенням шукаємо нові за аналогом уроку, навіть поширюємо тематику.

Ми маємо чим зайнятися на прогулянці. У будь-яку хвилину вдома, коли дитина у доброму гуморі, я пропоную окремі слова, й наші заняття зовсім не стомлюють, навпаки, ми поширюємо межі спілкування, разом досліджуємо життя!

Більш докладніше на сайті або натисніть банер праворуч.

Успіхів Вам!

Можливо, ви, мій друже, знаєте, як упорядкувати інформацію на своєму ПК?

Особисто в мене її зібралося дуже багато, й часом не памятаю, не те, де зберігла, а взагалі – що вона у мене є.

Справжньою знахідкою виявилася невеличка програма “Кулінарний блокнот”. Про себе я його назвала “Інформаційний кулінар”, всупереч тому, що слово “кулінар” є похідним від слова “кухня”…

Програма дуже проста у користуванні, дозволяє структуризувати будь-яку інформацію, наводить порядок не тільки на жорсткому дискові комп’ютера, але й у моїй голові.

Перше, що я зробила – утворила файл довідникової інформації з української мови. Ось тут – докладніше:
Як упорядкувати інформацію

Чим зайняти дитину?

Posted by: adminin Різне
25
Дек

Питання більш ніж актуальне! Організувати розумне дозвілля – сама складна справа. Ми легко справляємося з обов’язками кулінара; не надає великих турбот вдягнення дитини, навіть за самими останніми піками моди; знаємо навіть, як уберегти свою дитину від простих захворювань… А от організувати дозвілля… – на це, як ми думаємо, не вистачає часу… Неправда! Ми просто не знаємо, чим зайняти свою дитину, тому що не знаємо, чим зайняти себе, коли цей час видається.

На допомогу приходить кінематограф. Але фільми, які ми дивимося, дуже рідко приносять задоволення. Найчастіше на душі лишається неприємний осадок, а у голові – відчуття марно втраченого часу. Тому все частіше ми прислуховуємося до рекомендацій людей, яким довіраємо, щодо того чи іншого фільму…

Нещодавно мені прийшла на думку ідея, відшукувати кінострічки, які було б не соромно рекомендувати ішним. Особливо фільми, які можна, та навіть необхідно, переглядати разом з дітьми. Наприклад, Полліанна, Хатіко, Дівчинка шукає батька…

Так виник новий проект “Хороший фильм – субъективное мнение”, і я з великим задоволенням переглядаю фільми. Спочатку ті, що проглядала раніше, а далі – за рекомендацією людей, яким я довіряю. (Посилання є також вгорі правого меню). Попереджаю, це не є дитячі розважальні стрічки. Скоріш, це дорослі фільми, які можна переглядати з дітьми.

На сайті поки що є небагато фільмів, та, можливо, вже знайдеться рекомендація на такий, що ви не бачили.

Запрошуюю і вас, дорогі батьки! Гарний фільм може не просто покращити настрій наприкінці робочого дня, а й надати йому змістовності, викрити тему для серьйозної розмови з вашою дитиною…

Буду вдячна за рекомендацію до перегляду, яку Ви можете залищити у коментарях на вказаному проекті (сторінка Фильмотека)

Хай щастить!

Щира з Вами – Ніна Никифорівна

Потрібний? Однозначно!

Безліч батьків скаржуться на труднощі з англійською мовою. Тому наступному учневі, який успішно пройшов основний курс машинопису українською мовою, я почала готувати уроки англійської мови. І – як завжди в мене складається – окремі спроби перетворилися на цілий сайт!

На мою думку, саме машинопис сприяє засвоєнню мови: спочатку дитина промовляє кожну букву за її алфавітною назвою, а потім складає окремі слова. Якщо надрукувати два-три рядки слова dog (а це – слів 20-30), то слово “пес” зарубцюється навіки!

Ось так!

Корисні навички

Posted by: adminin Різне
8
Авг

Навчання дитини машинопису або основам комп’ютера не може відбуватися відокремлено від інших предметів. Особливо, якщо йдеться про дитину віком до 14 років – коли вона ще слухає, чує (це не одне й те саме!) і, головне, – вірить тому, що їй намагаються донести дорослі.

Тому мої заняття з дітьми зазначеного віку йдуть вперемішку з гімнастичними вправами, розмовами про здоровий образ життя, виявлення їхніх корисних навичок, навіть спроби навчитися малювати. Дитину просто не можна довго втримати на одному виду занять, доводиться підшукувати тему спілкування.

Таким чином постали окремі теми, які можна розвивати:

Гімнастика. Як допомогти своєму організму під час роботи за комп’ютером
Малювання малюкам. Дорослі теж малюють з задоволенням

Одного разу до мене звернулася мама 15-річного Володі, який навчався машинопису та комп’ютерній грамоті, з проханням писати з ним диктанти. Я радо погодилася, сприйнявши таке доручення як можливість, перш за все, удосконалити свою мовну культуру.

Саме з цього усе й почалося!

Перші радощі швидко минулися, коли почався пошук навчального матеріалу. Варто було тільки зазирнути у шкільні підручники! Невже і я таке вчила?! Сучасні підручники, починаючи з початкових, своєю безліччю термінів нагадують швидше за все нудні дослідницькі та дидактичні матеріали науковців найвищих ступенів освіти!

Вражає те, що матеріал, який міститься в різноманітних підручниках та посібниках, дуже відрізняється один від одного змістом, стилем викладення тих чи інших правил, послідовністю тем.

Врешті решт, зупинилася, на мій погляд, на самих простих викладеннях, з найбільшою кількістю прикладів. Адже можна не пам’ятати правило і навіть не знати його, а писати вірно. Тому роблю наголос саме на написанні окремих слів, речень.

Отже, головною метою цього сайту є опанування машинопису особами різного віку і статті, батькам та дітям.

Починати слід з основного курсу – Український машинопис.

Для закріплення можна обрати одну з двох тем: Хочу бути грамотним! (дітям молодшого шкільного віку) або Не знав, та ще й забув! (усім іншим).

Звертаюся до знавців української мови – не судіть занадто суворо, якщо вам не такою вбачається власне методика навчання, якщо бачите якісь помилки в описуванні того чи іншого правила.

Звертаюся до батьків школярів – займіть свою дитину корисною справою. Машинопис, повірте, обов’язково знадобиться у житті, і ваша дитина неодноразово буде дякувати вам за нього.

Саме складне, що є у навчанні машинопису, як і в будь-якій науці, – це контроль за навчанням. Тому, однозначно, краще було б відвідувати очні курси, такі, за які сплачено кошти. Тоді відповідальність зростає, результат є якіснішим. Але он-лайн навчання – не гірший спосіб.

Щира з Вами – Ніна Никифорівна Трофімова
Почаїв, Україна

exlink[собака]mail.ru